Snutwhiskey



Jag gillar folk som är konsekventa i sitt val av spritsorter. När det gäller whiskey dricker jag exempelvis endast Jameson. När jag är död vill jag att mina barn ska säga "Pappa drack alltid Jameson, inget annat".

Anledningarna till varför jag fallit för just Jameson är flera. Dels gillar jag (tvärt emot all whiskey-experits) den väldigt släta smaken som trippeldestillerad whiskey får. Sen gillar jag också de påtagliga chokladtonerna. Men framförallt så gillar jag varumärket. Jag är en sucker för Irland, trots att jag aldrig varit där. Och ingen whiskey är så irländsk som just Jameson.

Marknadsavdelningen på Jameson har också jobbat skickligt för att fånga mig. För ska man tala om produktplacering så ligger Jameson i framkant. Få spritsoter har på ett lika omsorgsfullt sätt placerats i rätt sammanhang. Det dricks Jameson i Sopranos, den irländska men Boston-baserade gangsterserien Brotherhood och framförallt i den tokhyllade serien The Wire där seriens antihjälte McNultys användande av Jameson fått sådant genomslag att begreppet att ta en "McNulty" blivit synonymt med att dricka Jameson.





David Simon som skapade The Wire är också mannen bakom tv-kritiernas nya favoritserie - Tremé. En serie om det orkandrabbade New Orleans och människorna som försöker hitta tillbaka till det som varit. En genial serie där David Simon med den suggestiva finess som blivit hans signum förvandlar staden till en levande organism som lugnt och lågmält får berätta sin egen historia.

Och även i Treme förekommer Jameson.  Den uppmärksamma tittaren kunde i seriens senaste avsnitt notera hur en av huvudkaraktärerna - trombonspelaren Antoine Batiste - bjöd sin japanske vän på en Jameson + Coke med motiveringen "It's a mardi grass thing, you'll like it".

Detaljerna är en stor del av David Simons briljans och även om det såklart finns pengar med i bilden så tror jag inte att användandet av Jameson skulle få förekomma utan hans samtycke. Ett betyg som säkert får John Jameson att dra på mungiporna i sin grav på den blåsiga lilla ön. 

Förresten, på tal om serien Brotherhood så måste karaktären Michael Caffee vara en av de bästa filmskurkarna genom alla tider. Seriens stora behållning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0