Helgens festiviteter

Igår, lördag, var det dags för middag och fina viner. Suget på skaldjur satt kvar efter förra helgen så till förrätt blev det vinkokta musslor med vitlöksbröd. I samband med musslorna skedde dock en mindre fadäs då jag som ovan matbloggare glömde att föreviga det hela på bild innan det försvann. Men gott blev det. Vi går över till vinerna istället.




Clos de Saint Yves (1999) (Savennières)
När man inte riktit kan bestämma sig vad man vill ha för vin är det alltid lämpligt att besöka något av de bättre Systembolagen. Sagt och gjort begav jag mig till Söderhallarnas systembolag. Jag berättade att jag var lite sugen på ett moget vin och att jag är svag för Chenin-Blanc. Resultatet blev en 99a från Savennières. Samtliga middagsgäster gav tummen upp även om vi var överens om att 94an på samma druva från Vouvray vi drack nyligen var bättre. Med 11 år på nacken så var den mogna smaken ganska påtaglig med lite mineraler som hade överlevt tidens tand. Vi hade svårt att sätta fingret på några exakta toner även om jag personligen tyckte den påminde lite om svenska plommon. Men allt som allt ett mycket bra och prisvärt vin (195 kr!). 7 av 10.

Castillo Di Ama 2009 (Toscana)

Det toscanska rosé-vinet Castillo di Ama har hypats flitigt runt om i vinbloggosfären. Alf Tumble på Taffel.se (hans Twitter-provningar får ni förresteni inte missa!) gick så långt som att utnämna det till det enda rosévinet värt pengarna på Sytembolaget. Efter att nu ha testat det så är jag inte redo att gå lika långt, men helt klart ett mycket bra rosé-vin med tydliga mineraler och smak av röda äpplen och körsbär. Vinet passade dessutom förvånansvärt bra till musslorna. Även om prislappen på 145 kr säkert kan skrämma iväg många mindre engagerade vindrickare så är det helt klart ett vin att föredra framför de många billiga och ofta helt menlösa roséviner som fyller Systembolagets hyllor just nu. Även här 7 av 10 poäng möjliga.

Chateau Dereszla 2004 (Tokaji)
Valet av dessertvin blev även det en rekomendation från mannen på Systembolaget. Efter att jag berättat att jag är svag för syrliga Tokajer så fick jag en fint bärnstensfärgad flaska från 2004. Mycket riktigt ett syrligt och lagom sött vin med tydlig smak av koncentrerad äppeljuice. Eftersom vinet av logiska skäl dracks till efterrätten så hade jag kanske druckit lite mer vin än vad som är lämpligt för att kunna göra någon djupare analys men helt klart en mycket bra och typisk Tokaji som jag säkerligen kommer att återvända till. 8 av 10 ungerska flaggor.

Okej, dags att gå vidare till den mat som jag faktiskt lyckades fånga på bild.

Varmrätt - Gräddsauterad fänkål med stekt röding


Hur klyschigt det än kan låta så är det ofta den enkla maten som smakar bäst. Den här rätten är busenkel och så här gör du:

Du behöver:

Fillé från röding
Fänkål
Gul lök
Fiskbuljong
Vitt vin
Senap
Vispgrädde
Salt och Peppar
Citron

Finhacka lök och skiva fänkålen tunt. Fräs lök i riktigt med olja och smör i en kastrull eller en Sauteuse. Häll i den skivade fänkålen och slunga runt så att den blandar sig med löken. Tillsätt därefter vin och reducera ner till hälften. Häll på buljong och låt skuda på medelhög värme en liten stund. Häll i vispgrädde efter samvete och smak. Tillsätt salt, peppar och en eller två skedar svensk senap och låt det puttra till fänkålen är lagom mjuk. Vill du ha en lite tjockare sås tillsätter du Roux eller Maizena.

Skär skåror i rödingens skinn. Salta och peppra båda sidorna av fisken. Stek med skinnsidan ner i smör och olja på hög värme. När hälften av köttet på fiskens ovansida börjar få en genomstekt färg så vänder du filén och steker ett par minuter på medelvärme.

Placera filén ovanpå en bädd av den sauterade fänkålen och toppa med en skiva citron. Klart!

Efterrätt - Rabarberpaj med vaniljcreme-fraiche



Just nu är rabarberna både bra och billiga så passa på att göra det mesta av dem! Själv gjorde jag en rabarberpaj. Som oväxling till den traditionella vaniljsåsen kan man dessutom göra en vaniljcreme-fraiche. Alla vet väl egentligen hur man bakar en pajjävel men för er som inte vet:

Du behöver:

Rabarber
Socker
Smör
Mjöl
Creme-fraiche
En vaniljstång



Gör en smuldeg av smör, mjöl och socker. Skala och skiva rabarberna, lägg dem i en påse och tillsätt socker. Skaka om. Lägg dem i en pajform och smula därefter över smuldegen. Grädda i ugnen på 175 grader till degen ser fin ut.

Skrapa ur vaniljfrön ur en vaniljstång och blanda med Creme-fraiche och lite socker.

Till och med en gravt matlagningshandikappad människa kan både laga och uppskatta det här.

Allt som allt blev det en rejält lyckad kväll. Det dracks även några öl och jag ska återkomma till en av dem i ett senare inlägg.

Adieu!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0