En av världens bästa pastarätter

En av mina absoluta favoriträtter är Spaghetti all'amatriciana. En rustik, enkel och näst intill uråldrig pastarätt från Rieti-regionen i Italien. Den kräver dessutom varken en stor plånbok eller några större färdigheter i köket vilket gör den väldigt tacksam. Allt du behöver är bra råvaror och en smula tålamod.

Du behöver:

Tomater
(Nu på sommaren ska du självklart köpa färska tomater. På vintern däremot, när tomaterna är lite bleka, är burktomater ett bättre alternativ. Men se till att köpa ett bra märke. Mutti funkar utmärkt)
Gul lök
Röd Chili
Pancetta (Egentligen ska det vara griskind, något som vi är rätt obekanta med i Sverige och därför är väldigt svårt att hitta. Men Pancetta fungerar som ett väldigt bra alternativ. Vanlig standardbacon funkar däremot inte)
Vitt vin (Ej ekfatslagrat dvs inte Chardonnay)
Bucatini-pasta (En tjockare och ihålig variant av Linguini. Finns i de flesta välsorterade matbutiker)
Pecorino
Salt
Peppar


Hacka löken.


Hacka chili.


Kärna ur tomaterna och finhacka dem, alternativt kör dem i en
matberedare / blender.


Tärna pancettan.


Ta ett glas av det vita vinet och kontemplera över livet en stund.


Fräs pancettan, tillsätt sedan löken och chilin. Fräs i ytterligare ett
par minuter. Tillsätt därefter ett par frikostiga skvättar av det vita
vinet och låt det puttra tills vinet har förångats.


Tillsätt tomaterna och låt det hela puttra under lock i cirka 30-40
minuter. Smaka av med salt och peppar.


Riv Pecorinon.


Koka pastan al dente.




Toppa med riven Pecorino och servera med ett glas vin.

Svårare än så är det inte att göra en av världens absolut bästa pastarätter.

Lycka till.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0